Strona główna > Polski > CZYTELNIA > SMACZNIE I ZDROWO

SMACZNIE I ZDROWO

Piątek 7 września 2012

BEZY

Składniki (na około 20 sztuk):

4 białka, 1 szklanka cukru, szczypta soli, 1 i pół łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Sposób przygotowania: Białka wymieszać dodając szczyptą soli. Dodać cukier i trzepaczką lub mikserem ubić na sztywną pianę. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Masę włożyć do papierowej torebki, ściąć rożek i wyciskać bezy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Można je także układać łyżką. Piec około 20 minut w temperaturze 1500C, następnie pozostawić je w wyłączonym piekarniku, aż się całkowicie wysuszą. Smacznego!

tekst i zdjęcie: s. Marta Sojka

Skomentuj ten artykuł

 
SPIP | wykonanie:Fotografia panoramiczna - wirtualne wycieczki | Se connecter | Mapa strony | Prace redakcyjne RSS 2.0