Keks

Środa 9 maja 2012

Przepis znajduje się w majowym numerze "Promyka Jutrzenki"

Składniki: Ciasto: 1 szklanka z „czubkiem” mąki, pół szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 4 jajka, 2 łyżki maku, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szklanka różnych bakalii. Lukier: 1 białko, pół szklanki cukru pudru, sok z cytryny do smaku

Sposób wykonania: Umyć dokładnie jajka i oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Ubić sztywną pianę z białek i połączyć z masą. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Dodawać partiami, dokładnie mieszając na jednolitą masę. Na koniec dodać oprószone mąką bakalie i wymieszać. Ciasto piec w blaszce keksowej wyłożonej papierem do pieczenia przez 1 godzinę w temperaturze 1800C. Po upieczeniu keks można polukrować i posypać bakaliami. Chcąc zrobić lukier, należy utrzeć białka z cukrem pudrem na gładką masę i doprawić do smaku sokiem z cytryny.

Smacznego!

Skomentuj ten artykuł

 
SPIP | wykonanie:Fotografia panoramiczna - wirtualne wycieczki | Se connecter | Mapa strony | Prace redakcyjne RSS 2.0